Wat regelen voor een rondreis West-Amerika?
Wat te regelen voor een rondreis door West-Amerika? Voor een vakantie naar Amerika zijn een aantal zaken belangrijk om vooraf te regelen. Sommige zaken zijn zo belangrijk dat je anders het land niet in komt, andere randzaken maken je vakantie meer ontspannen door ze vooraf te regelen.
Wat moet je regelen voor de vakantie naar Amerika?
Wat moet je écht regelen voor de rondreis door Amerika? Dit zijn de zaken die op je checklist moeten staan.
Paspoort
Het is verplicht om een paspoort te hebben bij een reis buiten Europa. Je bent verplicht om je paspoort te tonen bij vertrek en aankomst. Zorg ervoor dat het paspoort niet verloopt tijdens de langdurige rondreis door Amerika.
ESTA-reistoestemming
Om de Verenigde Staten binnen te mogen, ben je verplicht om toegang te vragen onder het Visa Waiver Programma. In dit geval geeft een zogenoemde ESTA-reistoestemming je de bevoegdheid om naar Amerika te mogen reizen.
De ESTA kun je op deze officiële website van de Customs and Border Protection invullen en kost ongeveer 14 dollar.
Er zijn ook Nederlandse websites die je helpen bij het invullen, waardoor de kosten iets hoger uitvallen.
Vergeet ook niet je API-gegevens in te vullen na het boeken van je vlucht.
Registreren bij de ambassade
De mogelijkheid bestaat om je online te registreren bij de Nederlandse ambassade in de VS. Hierdoor weet men dat je er bent en weten ze je in geval van nood te vinden. Registreer je bij de Nederlandse ambassade in de VS.
Rijbewijs
In de meeste gevallen ga je zelf rijden tijdens de rondreis door Amerika. Daarvoor is het verplicht om een Nederlands rijbewijs mee te nemen. De meeste autoverhuurbedrijven vragen hier om, voordat je de auto mee krijgt.
Internationaal rijbewijs
Alhoewel een Nederlands rijbewijs voldoende moet zijn in de Verenigde Staten, kunnen autoverhuurbedrijven nogal eens vragen naar een internationaal rijbewijs.
Een internationaal rijbewijs voor Amerika wordt aangeraden door de ANWB. Bij die organisatie kun je het papieren bewijs aanschaffen voor ongeveer 15 euro. Meer info over een internationaal rijbewijs vind je op de website van de ANBW.
Pinpas buiten Europa aan zetten
Om in Amerika te kunnen pinnen, moet je deze optie aan zetten bij je bank. Standaard is je pinpas namelijk uit veiligheidsoverwegingen geblokkeerd voor pinbetalingen buiten Europa.
Je pinpas buiten Europa aan zetten kun je eenvoudig doen via online bankieren. Stel daarbij de periode in waarin je de rondreis door Amerika maakt.
Limiet creditcard verhogen
Nagenoeg alle betalingen in Amerika gaan via de creditcard. Als je nog geen creditcard hebt, is het verstandig om er een aan te schaffen. Ook de borg bij hotels loopt vaak via de creditcard.
Standaard staat de limiet van een creditcard op ongeveer 2500 euro. Dit lijkt veel geld, maar als de borgen gereserveerd worden en je moet voor 3 weken aan eten/drinken kopen, dan kan het hard gaan.
De limiet van de creditcard verhogen kun je eenvoudig doen via online bankieren. Stel daarbij de periode in waarin je de rondreis door Amerika maakt.
Welke randzaken moet je regelen voor de vakantie naar Amerika?
Randzaken om vooraf te regelen voor een rondreis langs de westkust van Amerika zorgen voor een meer relaxte vakantie. Alles wat je vooraf regelt, hoef je niet tijdens de rondreis te doen. Dit zijn de zaken die op je checklist kunnen staan.
Auto huren
Je kan ter plekke een auto huren, maar dan moet je na aankomst zelf op zoek naar een dealer. Daarbij is het nog maar de vraag of het een betrouwbare dealer is, die is aangesloten bij een overkoepelende organisatie.
Wij hebben ervoor gekozen om volgens de aanbevelingen van de ANWB vooraf een auto te huren. Er zijn een aantal betrouwbare dealernetwerken in de VS, waarmee de ANWB goede ervaringen heeft.
Een van deze dealernetwerken is SunnyCars. Je hebt de keuze uit een enorm aanbod van auto's, van klein naar groot.
Voordeel van een netwerk is dat je de auto niet per definitie bij dezelfde dealer hoeft in te leveren. Verhuurpartner National Car Rental in San Francisco is op het eerste gezicht erg betrouwbaar.
Een auto huur je in Amerika per dag. Haal je de auto bijvoorbeeld om 10:00 uur op, zorg dan dat je deze ook voor 10:00 uur weer inlevert, anders betaal je een volle dag extra.
De auto die wij kozen, een Chevrolet Cruze, kost ongeveer 35 euro per dag. Daarmee kan je een onbeperkt aantal kilometers rijden. Ook zijn alle benodigde verzekeringen inbegrepen, dus laat je ter plekke niets aansmeren!
Offline navigatie downloaden
In de door ons gekozen huurauto zit geen navigatie. De mogelijk bestaat om dit als extra optie toe te voegen, maar voor hetzelfde geld schaf je een eigen navigatiesysteem aan.
Wij hebben liever onze eigen navigatie op de mobiele telefoons. Hiervan weten we zeker dat ze up-to-date zijn. Er zijn veel gratis offline navigatie apps, dus dat bespaart mobiele data en dus geld.
De ANWB adviseert de volgende offline navigatie apps:
- Google Maps (offline modus)
- Here We Go
- Maps.me
- Karta GPS
Download de offline kaarten via een wifi-verbinding naar je telefoon, want de kaarten zijn behoorlijk groot qua MB's.
Parken pas (America the beautiful)
Een nationale parken pas is verplicht om de natuurparken in Amerika te mogen bezoeken.
Aangezien wij tijdens onze rondreis door Amerika meerdere parken bezoeken, hebben we de pas 'America the beautiful' gekocht.
Je kan bij de entree ook losse kaartjes kopen bij de National Park Service, maar dan ben je duurder uit.
America the beautiful is een jaarkaart van 80 dollar en is online aan te schaffen via de officiële website van de National Park Service.
In ons geval werkte de website niet goed en hebben we de pas ter plekke binnen 5min gekocht.
Op de pas moet je je handtekening zetten, die overeen moet komen met de handtekening op je ID-kaart. Dit wordt bij de ingang gecontroleerd.
Op de jaarpas is ruimte voor 2 handtekeningen, terwijl er minstens 1 verplicht is. Je kan de pas na gebruik dus weer verkopen of weggeven aan iemand anders. Hij/zij zet dan een handtekening in het tweede vakje.
Alcatraz reserveren
Alcatraz is de bekende gevangenis op een eilandje vlak bij San Francisco. Reserveer 90 dagen van tevoren, want de tour is vaak al weken voor tijd uitverkocht.
Vanaf pier 33 vertrekt Alcatraz Cruises elk half uur naar het eiland. De veerdienst is de enige maatschappij die er mag aanmeren.
Koop je tickets via Alcatraz Cruises. Dit is de enige officiële website van Alcatraz, waarbij je dus verzekerd bent van eerlijke prijzen.
Bij het ophalen van je tickets moet je volgens de voorwaarden je paspoort laten zien, evenals de creditcard waarmee de toegangsbewijzen zijn betaald. Achteraf bleek dit niet nodig te zijn.
Helikoptervlucht Grand Canyon reserveren
Een helikoptervlucht over de Grand Canyon is een must als je op vakantie in West-Amerika bent. De North Canyon Tour vliegt over de South Rim van de kloof.
We hebben de vlucht ruim van tevoren geboekt bij Papillon Grand Canyon Helikopters. Reserveren is aanbevolen, want de tours zijn snel volgeboekt.
Per persoon kost de helikoptervlucht 214 dollar. Dit is behoorlijk duur, maar waarschijnlijk doe je het maar één keer in je leven.
Papillon bestaat al sinds 1965 en is een ervaren en betrouwbaar bedrijf. Men heeft meerdere helikopters en landingsplaatsen op Grand Canyon Airport.
Tickets Universal Studios Hollywood kopen
Tickets voor de Universal Studios Hollywood hebben we ruim voor tijd gekocht. Op zich is het niet nodig om deze tickets vooraf aan te schaffen, want aan de kassa bij de ingang zijn ze ook gewoon te koop.
We hebben gekozen voor de reguliere tickets, en niet de express tickets waarmee je voorbij wachtrijen kunt lopen. We gaan namelijk op een doordeweekse dag in september en dan is het minder druk. Achteraf bleek dit een goede keuze.
Tickets voor de Universal Studios Hollywood hebben we gekocht via de officiële website.
Lower Antilope Canyon reserveren
De Lower Antilope Canyon tour neemt je mee door de smalle paden van de Antilope Canyon bij de stad Page.
Deze tocht is de 'lower', omdat we in de kloof op meters diep gaan wandelen. De Upper Antilope Canyon tour wordt georganiseerd door andere bedrijven.
Onze tocht wordt georganiseerd door Ken's Tours, en kost 40 dollar per persoon. Vooraf reserveren is aanbevolen.
Wereldstekker Amerika kopen
De stopcontacten in Amerika zijn anders dan we in Europa gewend zijn. Schaf dus vooraf een wereldstekker voor Amerika aan. Dit kost nog geen 10 euro en kan bij de ANWB-winkel.
Je hoeft alleen maar een wereldstekker voor Amerika te kopen. Neem een stekkerdoos mee van huis, waarin je je eigen Nederlandse stekkers en opladers in kunt steken.
Amerikaanse simkaart kopen
Wanneer je buiten Europa gebruikt wilt maken van mobiele data, dan is dat vrij duur. Let er dus op dat je in Amerika je dataroaming uitschakelt.
In nagenoeg alle hotels en veel restaurants is wifi beschikbaar. Mocht je toch gebruik willen maken van mobiele data, doe data dan tegen het lokale tarief.
Omdat we niet volledig afhankelijk willen zijn van de offline navigatiekaarten en ook onderweg informatie op willen kunnen zoeken, hebben we een Amerikaanse simkaart gekocht.
De Amerikaanse simkaart hebben we een aantal weken van tevoren gekocht via Arieli Mobile. We hebben gekozen voor een simkaart met 10GB datategoed van provider AT&T.
Gebruik de volgende couponcode van Arieli Mobile voor 5% korting: STSF2019.
Inclusief verzending naar Nederland kost dit ongeveer 65 euro. Dit lijkt veel, maar na wat onderzoek kwamen we tot de conclusie deze Amerikaanse simkaart de beste prijs/kwaliteit-verhouding heeft. Achteraf blijkt dat steeds meer mensen problemen hebben met het activeren van de simkaart, dus het kan geen kwaad om naar alternatieven te kijken.
Ongewild datagebruik buiten de EU kan fors hoger oplopen dan dit bedrag! Zet daarom via de instellingen van je mobiele provider het maximale bedrag buiten de EU zo laag mogelijk.
Contant geld / dollars meenemen
Contant geld is altijd handig om bij je te hebben. Ondanks dat je je pinpas buiten Europa hebt aangezet en een creditcard bij de hand hebt, is het toch fijn om in geval van nood terug te kunnen vallen op contant geld.
Er zijn op internet erg veel wisselkantoren die Amerikaanse dollars aanbieden. De ene is duurder dan de andere. Tarieven staan vaak niet los vermeld op de website, maar zijn inbegrepen in de wisselkoers.
Via de Rabobank werden we doorverwezen naar GKW Travelex. Dit is een officieel wisselkantoor met een acceptabele wisselkoers voor dollars. Enkele honderden dollars moet voldoende zijn, want een dollar is bijna evenveel waard als een euro.
Gratis drinken bijvullen in Amerika
Gratis drinken bijvullen in Amerika is mogelijk bij veel (fast food) restaurants. Dit geldt voor frisdranken en niet voor bier. Soms wordt er een kleine vergoeding van 1-2 dollar gevraagd.
In de meeste restaurants tijdens je rondreis door West-Amerika krijg je een gratis glas ijskoud water.
Fooi in Amerika
Men gaat ervan uit dat je na het eten 15%-20% fooi geeft. Daarbij zijn de porties van eten en drinken wel weer groter dan in Nederland.
De fooi, gratuity, staat vaak vermeld op de kassabon. Bij grotere groepen wordt de fooi in Amerika soms al bij de prijs in berekend.
Deel 'Wat moet je regelen voor reizen naar Amerika?'
Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!
Wat moet je vooraf regelen voor een rondreis door Amerika? Sommige zaken zijn belangrijk, andere zaken zijn handig om vooraf te doen.
Over de auteur van 'Wat moet je regelen voor reizen naar Amerika?'
Auteur van deze content is Patrick. In september 2019 heb ik drie weken een rondreis door West-Amerika gemaakt met mijn vriendin, en alles wat ik gezien heb staat op deze website. Omdat er rondom zo'n rondreis veel te regelen valt, heb ik exact beschreven wat je moet regelen, welke route we gereden hebben en in welke hotels we overnachtten.
Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.